background

Když štípou hmyzáci

Mušnost koní, letní vyrážka, alergie na mouchy atd. To jsou synonyma zdravotních problémů, která se používají u koní. Nutno ale říci, že to je nesprávné a těmito názvy se označuje více rozdílných zdravotních problémů, které jsou připisovány mouchám. O alergii na sliny much jsem psal ve svém článku Muchaři a týká se opravdu alergií na sliny much a někdy na jejich štípnutí. Jedná se o poruchu imunitního systému koně, který sliny much a jejich trávicí šťávy považuje za cizorodou látku a reaguje na ně alergickou reakcí. V těchto případech je možné koně umýt šampóny a kondicionéry, které překryjí pach koňského potu a tím koně čichově před hmyzem skryjí. Hodně to pomáhá. Zde jednoznačně vedou přípravky firmy Ding Vet.

Jiné to je v případě, že určité druhy much a dalšího hmyzu (muchničky, pakomárci, klíšťata atd.) sají krev koní a způsobují jim poranění kůže. Poranění mohou vyvolat také alergickou reakci, ale také nemusí. V našem stádě jsou koně, na které určité druhy much nejdou a naopak jiní koně jsou jimi napadáni. Částečně záleží i na barvě srsti, která určité druhy much přitahuje. Ale není to pravidlo. Například můj valach v barvě cremelo je obsypán obyčejnými mouchami, které zvláště na hlavě olizují jeho pot. Klíšťata na něj skoro nejdou a koňské mušky také ne. Naopak klisna isabela má na hrudi řetízkové okusy od koňských mušek zavrtaných do srsti, přes které přejedete rukou a máte jí celou od krve. Na ní ale moc obyčejných much není. Ale má obvykle nějaká klíšťata. Tři begani ve stejném výběhu nemají moc much, ale zato mají dost klíšťat. Co kůň, to jiná reakce. Záleží ovšem na místě. Každá lokalita oplývá jinými druhy much.

Tedy není kůň jako kůň a tak najít pro určitého koně odpovídající léčbu je složité.

Kortikosteroidy

Podle toho se také řídí ochrana koní v letním období. Koně, kteří jsou alergičtí, mohou být alergičtí na mouchy, ale i na další alergeny v okolí, jako sluneční záření a různé druhy pylů či plísně. Školská medicína řeší tuto situaci většinou podáním kortikosteroidů, kterými potlačí alergickou reakci, ale tím pouze překryje onemocnění, které stále i po vymizení klinických příznaků probíhá a naopak potlačí obranyschopnost imunitního systému. Proto je toto řešení ospravedlnitelné jen v určitých, v jinak nezvládnutelných případech.

Alternativní lidové praktiky

V ostatních případech je nutno ovlivnit přehnanou reakci imunitního systému a koně léčit. To zatím dokáží jen alternativní metody. Občas pomáhají i babské recepty jako vnitřní použití B vitamínu nebo česneku. Pouze ale na některé druhy much. Proto tyto recepty někdy účinkují, jindy nikoli. Alternativní metody by měly být vždy podloženy diagnostikou a to ať se jedná o byliny, homeopatii či akupunkturu. Jenže ani tyto metody nejsou vždy účinné nebo to nezvládl alternativní terapeut. Opět ale platí, že to je kůň od koně a někdy terapeut od terapeuta. No a co pak?

Repelenty

Další pomocí jsou různé repelenty. Repelenty jsou buď na bázi éterických olejů, nebo jsou to insekticidy. Naše prababičky si dávaly do oken vonné muškáty, které obsahují éterický olej geraniol, který odpuzuje mouchy. Proto také ten název muškát. Do kuchyní s muškáty v okně létalo méně much. Neplatí to ale na celé jejich spektrum. Na bázi geraniolu jsou založeny různé obojky pro koně a malá zvířata. Mouchy se pak vyhýbají oblaku obsahující geraniol. Tento oblak je ale závislý na směru větru a tak na tělo koně příliš nepůsobí. Jdou s ním ale nasytit i třásně masky nebo použít třásně zavěšené například na podbřišníku a tím je částečně exponováno i břicho koně.

Podobně působí například silice obsažené v koření hřebíček, které se při rozkousání nebo rozdrcení uvolňují a odpuzují muchničky. Koně můžete také potřít v nouzi na vycházce rozdrcenou natí a květem řebříčku. Tato ochrana odpuzuje tak dvě až tři hodiny. Můžete koni potřít i hlavu a břicho. Řebříček je také dobrá dezinfekce.  Skvělá je i levandule. Můžete použít i esenciální éterické oleje. Dejte ale pozor aby byly přírodní a ne syntetické a i v takovém případě je musíte naředit v základovém neutrálním oleji, kromě levandule nebo tea trea. (neutrální oleje slunečnice, lněný olej… atd.) Neutrálních masážních olejů najdete dnes hodně. Ředí se deset kapek do 100 ml základového oleje.

Jenže ani to někdy nepomáhá. Mě se v takových případech osvědčily insekticidní přípravky firmy Farnam. Mouchy odpuzují i zabíjejí. Přípravky Farnam můžeme rozdělit na přípravky s dlouhodobým účinkem a přípravky denní. Mezi denní patří Bronko,

je nejlevnější, ale připadá mi nejlepší v poměru cena/výkon. Z těch krátkodobě působících můžeme ještě jmenovat přírodní repelent Nature´s Defense Fly Repelent Spray z éterických olejů.

Dále Equisect Fly Repelent z chryzantém a Repel-X Ready-to-Use. Některé repelenty se dodávají i v ekonomickém koncentrátu, který se následně ředí. To platí i o posledně jmenovaném Repel-X.

 

Pro koně, kteří jsou dlouhodobě na pastvině je vhodný Tri-Tec 14 Fly Repelent.

Odpuzuje 7 až 14 dní a to i když prší. Účinnost se ale snižuje šamponováním nebo dlouhodobými dešti, kdy se insekticid vymývá a tím se snižuje doba účinnosti.

Koně, kteří sportují a silně se potí, přitahují více hmyzu. Pro tyto koně je určen vysoce účinný repelent Endure, který se nevypotí a poskytuje také až 14-ti denní ochranu.

 

Nejlepší výsledek

Přes všechny tyto vynikající přípravky, je ale stejně nejvhodnější provést EAD vyšetření koně a ovlivnit jeho imunitní systém tak, aby co nejméně látek z okolí považoval za cizorodé  a tím méně u něj vyvolávaly reakce, kterým říkáme alergické. V kombinaci s doplňkovými insekticidy zajistíme koni příjemné žití i v období s výskytem obtížného hmyzu. Nejvhodnější je spojení harmonizace imunitního systému s insekticidy.

 

AKCE SLEVA

Abychom koním usnadnili život a vám ušetřili kapsu, nabízíme možnost zakoupení některých repelentů v akci, která potrvá do 15 srpna.

Bronco dostanete za 427,- Kč

Tri Tec dostanete za 818

V rámci této akce dále nabízíme EAD vyšetření koně s 10% slevou.

Výrobky zakoupíte buď v prodejně DRUID, Baranova 6, Praha 3 – Vinohrady, metro Flora nebo poštou na dobírku. Tam můžete také současně objednat vyšetření.

Objednávky zasílejte mailem na symed@symed.cz a nebo můžete zavolat na 603245117.

Tom Sychra

 

 

This entry was posted in Články, Zvířata. Bookmark the permalink.

2 Responses to Když štípou hmyzáci

  1. Blanka Janebová says:

    přestěhovala jsem se,aby měla zvířata velké výběhy,ale nikde se mi nestalo to co zde,koně neměli vidět hlavy,jak byli obsypaní obyčejnými mouchami,vůbec jim nebyly vidět oči a než jsem sehnala nějaké masky proti mouchám,mají oči nemocné,až po zánět spojivek a oči nateklé,repelenty jim kolem očí nemohu mazat ani stříkat,zda-li má někdo s tím nějaké zkušenosti budu vděčná za každou radu.

Napsat komentář