background

Co je akupunktura a jaký je její mechanizmus I.

Pracoval jsem řadu let ve zdravotnictví a hned po příchodu do nemocnice po fakultě jsem se seznámil s lékařem, který byl mezi prvními, který akupunkturu aplikoval. Začali jsem jí společně provádět a já se ji začal učit i u dalších velikánů naší akupunktury, kterými byl MUDr. Kajdoš, MUDr. Barešová, MUDr. Hovorka, MUDr. Umlauf, MUDr. Marek a další.

Tím, že jsem původním vzděláním inženýr elektrotechniky, byl ovlivněn i můj pohled na mechanizmy akupunktury, a nic na tom nezměnilo ani další studium medicíny v rámci studia biomedicínského inženýrství a biokybernetiky. Hlavně díky MUDr. Kajdošovi jsem se naučil nahlížet na akupunkturu převážně prizmatem východních představ a srovnával jsem to s vlastními zkušenostmi a fyzikálním chápáním okolního prostoru. Později jako zaměstnanec pražského IKEM jsem měl možnost několikaletého teoretického studia akupunktury díky rešerši v knihovně Institutu a současně jsem znalosti mohl prakticky ověřovat v ambulancích akupunktury v rámci celého IKEM, Thomayerovy nemocnice a ILF. Docházel jsem i na stáže k MUDr. Kajdošovi, MUDr. Hovorkovi a absolvoval jsem kurz akupunktury v ILF Praha.

Patřil jsem i mezi ty akupunkturisty, kteří se aktivně věnovali výzkumu akupunktury, jako byli MUDr. Šalanský a MUDr. Novotný z Brna a jako byla skupina pracovníků kolem akad. Viklického z Fyziologického ústavu Akademie věd.

 

 

Mojí hlavní výhodou je znalost jak elektrotechniky, tak fyziologie a anatomie. Ve své výzkumné práci jsem postupoval systematicky a s ohledem na tehdejší úroveň poznání. To mi pomohlo jít rychleji dopředu ve srovnání s výzkumnými konkurenty. Také jsem neměl nad sebou žádného monodisciplinárního šéfa, ale naopak jsem měl kolem sebe mnoho konzultantů. V dalším si vám dovolím předložit výběr mých odborných přednášek proslovených na jednotlivých odborných kongresech. Je to výběr z nejdůležitějších přednášek, z kterých je patrný myšlenkový posun ve výzkumu mechanizmů akupunktury. Budu ho publikovat po jednotlivých přednáškách i s uvedením místa, času a spolupracovníků.

Uvedené práce, výsledky a názory byly podrobeny přísné vědecké konfrontaci na vědeckém mezinárodním kongresu ICMART 1988 v Praze. Zde byly porovnány s výsledky prací Prof. RNDr. Pomeranze z Kanady. Prof. Pomeranz došel ke stejným závěrům, ale asi o dva roky později než autor, což bylo na kongresu ověřeno.

 

První z řady textů, který bude následovat,  je přednáška z roku 1986, proslovená na kongresu akupunktury v Brně, pořádaném Českou lékařskou akupunkturistkou společností JEP. Přednáška měla název  Zákonitosti vztahu kožního odporu aktivních akupunkturních bodů a proudem, těmito body produkovaným.  V té době jsem jako hlavní elektrickou veličinu akupunkturního bodu, nesoucí biologickou informaci, považoval kožní odpor v místě bodu. Jedná se o doslovný přepis originálu přednášky.

Pokračování příště.

This entry was posted in Články, Lidé. Bookmark the permalink.

Napsat komentář