background

Keltská magie

Magie byla u Keltů ve velké vážnosti. Byla považována za umění. V keltském světě měla ústřední postavení. Magie byla jedním z hlavních oborů, které se učili budoucí Druidi hned, jak ukončili bardský stupeň vzdělání. Užívali ji hlavně k věštění. Magie a věštění byla náplní práce druidského předstupně, takzvaných ovatů (vatů). V Irsku se řády bardů a ovatů prolínaly a tak zvaní fílí (filidh) byli jak básníky, tak věštci, kdy věštby byly umně zahrnuty do písňových textů a textů básní.
Ovaté žili většinou jako poustevníci, aby se  mohli plně věnovat své práci. Žili v odloučení a vedle věštění se zabývali ještě bylinářstvím a léčitelstvím. V jejich řadách bylo mnoho žen.
Ovaté měli šamanské znalosti a používali šamanské praktiky k esoterické práci. Měnili tvar a putovali v jiných dimenzích, tedy v jiných Světech. Uměli se pohybovat v duchovním prostoru a ve světě zvířat, odkud si přiváděli svá totemová zvířata jako své duchovní pomocníky a průvodce.
Měli hluboké znalosti o přírodních zákonech, astronomii a astrologii. Osud četli z pohybu a rozestavění planet a hvězd. Věštebními praktikami ale bylo i věštění z letu ptáků, oblázků, kostí, z oblaků a také vykládali sny. Ovaté zprostředkovávali spojení keltské společnosti s jejich zemřelými v Jiném neboli Spodním světě. Do změněných stavů vědomí se dostávali různýmni způsoby. Klasicky zvukem bubnu, kyslíkovou inhibicí, spánkovou deprivací. Pobytem v světlotěsném prostoru a náhlým přechodem do světla. Používali k tomu zašití do koňské kůže, zavřením v temných jeskyních či chatách a podobně. Věštili ale i z vnitřností zvířat a nebo z agonie zabitého zvířete nebo nepřítele či vraha.
O jednotlivých úkonech a praktikách se dozvíte na přednášce Centra Druid, která probědne ve středu 9.9. od 18 hodin.
Zajímavé datum. Je složeno ze tří devítek. 9.9. a čas 18 – 1+8 = 9.
Centrum Druid, Davídkova 24, Praha 8
Cena vstupného 90 Kč

 

 

This entry was posted in Duchovno, Šamanismus. Bookmark the permalink.

Napsat komentář