background

Chvála pohance

Pohanka se uplatňuje hlavně ve zdravé výživě. Důležité je, že neobsahuje lepek, proto je na rozdíl od obilovin vhodná pro pacienty trpící celiakií. Také obsahuje významné množství rutinu a používá se proto v dietách při léčbě cévních problémů. Můžeme tedy shrnout, že pohanka se hodí pro všechny případy, kdy

příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému

  • odstraňuje popraskané žilky v oku
  • uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy
  • regeneruje jaterní buňky
  • napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi
  • usnadňuje léčbu zánětů žil a působí preventivně
  • je významný zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek
  • zmírňuje únavu nohou při dlouhém stání a námaze. Hodí se proto pro koně v boxech nebo celodenně pracující

Pohanku tedy můžeme využít jako léčivý potravní doplněk.

Z minerálních látek se v pohance nachází hořčík, mangan, zinek, selen, měď a železo a z vitamínů B1 a B2, niacin, vitamin E a C. Velmi dobře proto nahradí klasické minerální lizy.

Pohanka obsahuje aminokyselinu, která je účinná v prevenci aktivizace herpetických virů a její obsah je při porovnání s ostatními obilovinami 3 – 4 krát vyšší.

Je cenným zdrojem bílkovin pro koně a psy citlivé na lepek.

Tyto poznatky o pohance jsme využili při léčbě některých chorob zvířat, zvláště koní a psů. Impulsem mi byl pohankový extrakt, který je součástí bylinné kompozice Žilní směs od firmy Herba Vitalis. Ta je sestavena jen pro žilní potíže, ale z výčtu obsahových látek a účinků vidíme, že se dá indikovat i u mnoha dalších zdravotních a psychických problémů.

Jako potravní doplněk vlastní léčby jsme pohanku použili a ověřili v následujících indikacích:

začali jsme u kožních problémů a to hlavně alergií (pylaři a muchaři) a dále pak

  • u alegické dušnosti
  • u artritid, zánětu  kopyt a při schvácení (laminitis)
  • u nedokrvování končetin
  • pro staré koně a psy, kteří mají vzhledem k nedostatku pohybu problémy s trávením
  • pohanka též působí jako přírodní geriatrikum

Pohanka se dá doporučit u koní i jako prostředek na doplnění minerálních látek, například hořčíku pro neklidné koně a jako zpestření krmné dávky. Je možné její míchání například s vojtěškovými nebo sennými peletami.

Pro tyto aplikace jsme použili úpravu pohanky ve formě pohankového šrotu z celých zrn. Doporučená denní dávka je cca 200 g pohanky, kterou můžete zkrmovat  buď jako samostatný šrot přelitý vřelou vodou (například z varné konvice), nebo v kombinaci s peletami. Po nějaké době, když pohanka zchladne, začnou se uvolňovat slizy, a to je nejvhodnější doba k jejímu podání. Můžete ji v této podobě smíchat s dalšími doplňky stravy.

Koně samotnou pohanku velmi době přijímají a chutná jim. Ještě jednou zdůrazním, že pohanka neobsahuje lepek a proto je důležitým doplňkem u koní alergických na lepek, kvůli které mají poruchu imunity. Je velmi vhodná u starších koní u kterých působí protiartroticky a napomáhá k jejich lepší krmitelnosti. Na psychiku koní má uklidňující vliv. Zlepšuje prokrvení končetin a působí jako prevence flegmón a podobných zánětů, zvláště těch, které postihují převážně zadní levou končetinu. Výrazné zlepšení jsme zaznamenali u koní s alergickými potížemi dýchacích cest a kůže. Samozřejmě platí, že se nejedná o samostatné léčivo, ale jako doplněk probíhající léčby. Přispívá k správnému prokrvování žilního a cévního systému. Příznivě působí na pevnost cévní stěny a v kombinaci s jinými bylinami zlepšuje kvalitu sítnice a očního pozadí. Je proto velmi žádána u léčby měsíční slepoty u které někdy dochází právě k degeneraci sítnice.

Pohankový šrot můžete objednat v našem e-shopu www.symed.cz.

Chcete -li koně vyšetřit  unikátní celostní metodou EAD, napiště nám na adresu symed@symed.cz nebo volejte na 603 245 117

Další články o možnostech léčby koní nalezneta na www.tomsychra.com

This entry was posted in Články, Zvířata. Bookmark the permalink.

Napsat komentář