background

Jak na koronavirus

A máme tu pandemii. Holé konstatování a mnoho problémů. Mnoho lidí se bojí a další množství infekci podceňuje. Myslím, že bát se je správné, ale je třeba nepodléhat panice. Nikdo z nás neví, jak jeho organizmus zareaguje na setkání s tímto virem. Je pravda, že rozhodující je reakce imunitního systému. Ten mají více v pohotovosti mladí lidé. Hůře jsou na tom ti starší a pak chronicky nemocní či ti obézní. Mnoho lidí se nechalo pomýlit výrokem, že to je jen nějaká chřipička, ale to je velký omyl. Na tento typ viru je náš imunitní systém daleko méně trénovaný a tak reakce jsou nepředvídatelné. Je proto třeba imunitnímu systému trochu pomoci.

Co s prevencí tohoto onemocnění.

Důležité je dostat co nejmenší nálož viru při nákaze. To je dost rozhodující. Proto jsou důležité roušky a jejich hygiena, které množství viru sníží. Další pomocí je snížená fyzická námaha, pokud to jde a vyvarovat se dalších možných kontaktů s infikovanými osobami. Výrazně můžeme pomoci i složením stravy a pitného režimu. Strava by měla být pokud možno lehká, obsahující vlákninu a vitamíny. Výrazně napomáhají i bylinné čaje a extrakty coby potravní doplňky.

Z bylinných čajů bych upřednostnil šípek. Již delší dobu pozorujeme to, že příroda se vždy připravuje na budoucí rok či dva až tři roky s předstihem. Loni bylo zcela jasné, že se něco chystá. Byla enormní úroda právě šípků. Šípkové plody jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, který aktivuje imunitní systém. Bylo jich opravdu hodně a jsou i letos. Z toho můžeme usuzovat, že epidemie ještě nekončí. Trhat je můžete ještě tak 14 dní, do úplňku. Ne ale déle. Pak již bude na ně pozdě a výrazně se zhorší jejich účinnost.

Čaj z nich připravíte tak, že do džbánku nasypete sušené nadrcené šípky a zalijete je stejným množstvím vody o teplotě cca 50 stupňů. Zhruba tedy hrneček vody musíte ještě udržet v ruce. Zakryjete a necháte do rána louhovat. Ráno doporučuji výluh přelít přes kávový papírový filtr. Ten odstraní vyluhované šípky a jejich chloupky. To je základní výluh, který můžete ředit 1:1 stejně horkou vodou a popíjet. Čaj je lahodně nakyslý a osvěžující.

Takovýto čaj doporučuji kombinovat s komerčně vyráběnou kombinací extraktů z celých živých rostlin echinacey a benediktu lékařského. Echinacea má výrazný protivirový účinek. Benedikt lékařský také, a navíc skvěle pomáhá při infekcích bakteriálních. Vyvážená kombinace komerčně vyráběného produktu se jmenuje Posilující směs. Již dlouho ji známe z produkce firmy Herba Vitalis. Doporučená dávka je 10 kapek třikrát denně do trochy vody před jídlem.

Můžeme pokračovat i přípravkem Rhinovit, který byl původně sestaven na uvolnění rýmy u dětí, ale postupně se ukázalo, že má vynikající účinek i u kašle, který je spouštěn hleny tekoucími z nosohltanu. I tato kombinace bylinných extraktů patří do možných preventivních přípravků zlepšujících imunitní odezvu proti koronaviru.

Mezi bylinkami a jejich extrakty najdeme velké množství takových, které nám mohou v současné složité době být dobrými pomocníky. Nemám rád preventivní užívání bylin. Když si na ně naše tělo zvykne, tak o to méně účinkují, když je opravdu potřebujeme. Shora uvedené čaje a bylinné přípravky a jejich použití však v současné době nepovažuji za preventivní, ale jako časově cílené na koronavirovou infekci, která nás obklopuje. Také moc nefandím různým dovezeným přípravkům. Nejúčinnější je to, co vyrostlo za humny. Podívat se můžete na www.symed.cz. Najdete tam celou řadu bylinných extraktů, které jsou užitečné u mnoha zdravotních potíží a skvěle doplňují klasickou medicínu.

This entry was posted in Články, Lidé, Zvířata. Bookmark the permalink.

Napsat komentář