background

Koně a pasivní kouření.

Dnešním tématem bude kouření a jeho vliv na zdraví zvířat a zejména koní. Předem chci říci, že nebudu kuřáky přemlouvat, aby kouřit přestali, je to jejich věc. Nicméně chci věnovat pozornost vlivu pasivního kouření na zvířata. Je to reakce na   zvýšený výskyt alergií psů a koček v období covidu, kdy jsem si uvědomil, že období, kdy lidé byli více doma se svými mazlíčky, přineslo zvýšený výskyt respiračních problémů některých malých zvířat. Nebyly to ale jen respirační potíže, ale i zvýšený výskyt nádorů. Podívejme se proto na možné důvody.

Alergiemi více poslední dobou trpí jak psi, tak kočky. Pokud je majitel kuřák a kouří v prostorách, ve kterých se pohybují jeho zvířata, problémy trpí obě skupiny. Každá trochu jinak. Cigaretový kouř se usazuje na textiliích v místnostech, ale také na srsti hlavně u koček, které zplodiny olizují při olizování chlupů. Tím se zplodiny kouření dostávají do organizmu hlavně ústní dutinou slinami a vedle alergií zažívacího traktu a plic se zdá, že je u takovýchto koček vyšší riziko vzniku nádorů ústní dutiny. Naopak psi se v teplých místnostech přehřívají a ochlazují se hyperventilací a tak kouř vniká do hlubokých struktur dýchacích cest. V nich se podílí na alergických potížích horních i dolních cest dýchacích a může to vést opět ke vzniku nádorů, tentokrát plicních. Statistiky v odborných článcích se o této eventualitě zmiňují.

A jak to je s koňmi, u kterých se hodně pohybuji.

Prakticky ve všech stájích vidím nešvar, že ti, co koně ošetřují, při práci kouří. To není jen v době covidové, ale vlastně celou dobu, co s koňmi mám něco společného. Protože se na mě obracejí o pomoc i mí známí, kteří jsou kuřáci, jejichž koně jsou alergičtí, začal jsem toto sledovat.

Samozřejmě neplatí, že každý kůň, který kašle nebo z důvodů alergie hází hlavou, je obětí svého pána. Zažil jsem například koně, který na vyjížďce vždy po deseti minutách začal frkat a házet hlavou. Když se jelo dále, tak to za cca pět minut odeznělo a do konce vyjížďky se potíže už neopakovaly. Kůň byl opakovaně vyšetřován veterináři i fyzioterapeuty a nic se neobjevilo. Tak jsme vyrazili na vyjížďku a prohlédli místo, kde kůň začal frkat a házet hlavou. Byli jsme v místě, kde se jelo kolem několika bříz a jív. Byla to tedy alergie na jejich pyly.

Na tuto příhodu jsem si vzpomněl u dalšího koně, který měl dýchací potíže vždy za vesnicí. Opakovalo se to vždy na vyjížďce a ve skupině. Jezdil jsem s tou partičkou často na vyjížďky a situace se vždy opakovala. Pak mi to došlo. Za vesnicí se dámy zastavily, každá si dala cigárko a vydali jsem se krokem na louky k lesu a koně začali frkat, pokašlávat a jeden začal házet hlavou. Tak jsem jim jednou kuřáckou chvilku překazil a než si stihly zapálit, nacválal jsem svého koně. Ostatní koně se vydali za mnou a z kouření nebylo nic. Na kopci asi po kilometru jsem přešel do kroku a se mnou ostatní koně. Kamarádky přestaly po chvíli nadávat a vytáhly cíga. A co byste řekli? Koně začali kašlat. Bylo to jasné. Kašlali při vdechování kouře od svých jezdců. Tak jsme od té doby na vyjížďkách dělali pauzu na cigaretu a koně přestali mít alergické projevy. Vliv kouře na alergizaci koně se mi v praxi pak potvrdil ještě mnohokrát.

Než tedy začnete řešit alergii svého koně nebo jeho házení hlavou, zkoumejte, co to vyvolává. Tyto projevy samozřejmě jde léčit a vyléčit, ale lepší je jim předcházet.

Platí to i u psů a koček. S těmi sice můžete přijít párkrát na akupunkturu a přidáme nějakou tu bylinku či homeopatikum. U koně je akupunktura obtížnější, protože je třeba k němu několikrát jet do stáje a to terapii prodraží. Také může být alergie vyvolána plísněmi ze sena, prachem, kosmetickými prostředky, pracími prostředky dek, různými potravními příkrmy atd. Nemusí to být vždy jen cigaretový kouř. Vždy to je však třeba vyšetřit a určit příčinu zdravotních potíží. Léčit musíme zdroj potíží a ne jen projevy.

Obecně platí, jste li u zvířat a nebo jsou zvířata s vámi, nekuřte

This entry was posted in Články, Zvířata. Bookmark the permalink.

Napsat komentář