background

Migréna – alternativní léčba.

S bolestmi hlavy a dalšími projevy migrény se setkáváme poměrně často. Migréna má mnoho podob ale také mnoho příčin. Problémy mohou být hormonální, alergické, cévní, neurologické, ale i další. Důležité je proto důkladně pacienta vyšetřit a léčbu zaměřit správným směrem.

Jednou z možností léčby migrén je alternativní léčba za použití tradiční čínské medicíny, jejímž základem je akupunktura, bylinná léčba, dietní opatření a masáže. Tradiční čínská medicína rozeznává čtyři základní typy migrén. Možné jsou i jejich vzájemné kombinace.

Jaterní migréna je nejobvyklejším typem migrény. Charakteristická je výraznou lateralitou bolestí a nebo bolestí situovanou za očima. Typická je i světloplachost. Pacientovi dělá dobře pobyt v temném prostoru nebo zavření očí. Tato migréna obvykle začíná v noci kolem třetí hodiny. Pacient se ráno probouzí již s bolestí hlavy.

Žaludeční migréna se projevuje vedle bolesti nauzeou nebo zvracením. Bolesti bývají jednostranné nebo zasahují temeno hlavy. Pacient nemá chuť k jídlu a jídlo ho odpuzuje. Tento typ migrény mívá spojitost i s potravní alergií. Na tu musíme myslet již při diagnostice příčin. Typickou denní dobu nemá. Spouštěcím mechanizmem bývá dietní chyba.

Ledvinová migréna je spojena s častým močením, Pacientovi vadí hluk. Bolesti bývají převážně v týle a na temeni a u žen je tento typ migrén spojen s menstruačním cyklem. Ledvinová migréna je nejvíce spjata s počasím a objevuje se během dopoledne. Mívá mnohdy i hormonální nebo vertebrogenní původ.

Žlučníková migréna se podobá žaludeční, ale pacient zvrací žluté nebo nazelenalé zvratky (přítomnost žluči) a mívá i průjem. Bolesti bývají v oblasti nad ušima a ve spáncích nebo za čelem. Patří též k typu migrény, u které je spouštěcím mechanizmem dietní chyba.

Migrenika je třeba důkladně vyšetřit a vyloučit organický původ migrény. Na rozlišení typu migrény slouží nejen vstupní pohovor, ale skvělá je pulsová diagnostika nebo EAV vyšetření. Podle jejich výsledku se pak postupuje při řízení strategie léčby. Základem je vždy akupunktura a výběr bodů se řídí typem migrény. Podle vyšetření se může doplnit i bylinná nebo homeopatická léčba. U některých typů migrén, jako je jaterní a ledvinová je skvělým doplňkem manuální lymfatická drenáž celého těla. Tedy nikoli strojová. Toto vyplynulo z mé praxe, kdy některé pacientky se mě po sérii manuálních lymfatických drenáží ptaly, zda tento typ masáže mohl odstranit jejich dlouholeté bolesti hlavy. Odpověď zní ANO. Lymfatická drenáž se podílí na úpravě hormonálních poruch, které mohou migrénu způsobovat.

K léčbě migrény je zapotřebí cca deseti sezení akupunktury a to i v případě, že bolesti odezněly nebo se přestaly projevovat dříve. Bez celé kúry nelze očekávat dlouhodobou nápravu poruchy, která migrénu způsobovala.

Máte-li zájem o tuto metodu, obraťte se na

Centrum DRUID
Baranova 6, Praha 3 – Vinohrady

Přístup metro Flora, tram 10, 11, 16. Autem lze zaparkovat na 1,5 hodiny v paláci Flora

Objednávky na telefonu  603 245 117

 

 

 

 

 

This entry was posted in Články, Lidé. Bookmark the permalink.

Napsat komentář