background

Klisna Noa – podezření na myopatii.

Lusitánská klisna Noa k nám byla dovezena jako devítiletá ze Španělska. Její domovinou bylo Portugalsko, kde se narodila. Dnes je jí 12 let a vidíte ji na obrázku 1.

Podle stáje ve  Španělsku byla při koupi zcela zdravá. Po dovozu ale po určité době začala mít pohybové potíže a jakoby ztrácela energii a chuť k práci. Vázl pohyb hlavně zadních končetin a tuhla ve hřbetu. Potíže se projevovaly vžy po zátěži a negativně působil i pokles okolní teploty. Byla proto po práci vždy dekována, ale to moc nepomáhalo. Veterinární diagnoza vyslovila podezření na myopatii. Prošla několika vyšetřeními a rukama fyzioterapeutky. Majitelka vyměnila nakonec i veterináře, ten nechal udělat laboratorní vyšetření a jediné, co se objevilo, byly vyšší hodnoty AST. Bylo proto rozhodnuto, že se v těchto vyšetřeních bude pokračovat, a že budou zkoumány minerály a další krevní parametry a upraví se složení krmiva.

Majitelka se ale rozhodla, že než se začnou dělat další laboratorní testy,  zkusí celostní vyšetření EAD, o kterém se dočetla na internetu. Dohodli jsme termín a kobylku jsem vyšetřil 6.12.2018. Bylo už dost zima a klisna byla trochu zatuhlá ve hřbetě. Bolest projevovala v bederní oblasti a uhýbala doteku. Laterální ohnutí krku bylo omezené do cca 45 stupňů. Kobylku jsem si vzal též na lonž a měla viditelně zkrácený krok pánevních končetin a pohyb byl jakoby zbrzděný. Moc dlouho jsme ji v té zimě netrápili, protože bylo jasné, že jde pravděpodobně o svalovou ataxii.

Vedle EAD si koně též vyšetřuji senzoricky, což je takové mé speciální pilotní vyšetření, a reakce jejího organizmu byla cítit v oblasti ledvin a jater. Citlivost svalstva ležícího podle páteře a na krku ukazovala na disbalanci i v orgánovém okruhu močového měchýře. Byl jsem proto zvědavý, jaké hodnoty naměřím přístrojem na EAD diagnostiku. Výsledek měření mé pocitové hodnocení potvrdil. Opravdu byly patologické hodnoty na již zmíněných kontrolních bodech ledvin, jater a močového měchýře, ale navíc ještě na dráze žlučníku a v okruhu TO neboli tří ohřívačů, kam patří i žlázy s vnitřní sekrecí. Tady musím vysvětli, že dráha tří ohřavůčajů je pojem z tradiční čínské medicíny. Není to vlastně anatomický orgán, ale je to systém, který reguluje právě žlázy s vnitřní sekrecí a termoregulaci. Také by někdo mohl namítnout, že kůň nemá žlučník, ale zde to je obdobné. Do systému žlučníku spadají svaly a šlachy a ty kůň má.

Pro přehlednost vysvětlím, co tyto hodnotové patologie znamenají a co se do jednotlivých orgánových okruhů promítá. Je to pohled tradiční čínské medicíny a jejího chápání orgánových vztahů. Některé souvislosti jsou ale známé i z klasické medicíny.

Noa v letním provedení.

Jak jsem už uvedl, patologické hodnoty byly naměřeny na dráze TO. Do tohoto okruhu hlavně spadá štítná žláza. Ta je jakousi řídící žlázou některých dalších žláz s vnitřní sekrecí. Do okruhu jater se promítají hlavně metabolické parametry a  souvisí s ním i okruh žlučníku. Do jeho kompetence spadají mezi jiným též svaly a šlachy. Okruh ledvin je odpovědný za velké klouby a k okruhu močového měchýře patří páteř a paravertebrální svalstvo.

Z naměřených hodnot můžeme usoudit, že potíže klisny mají metabolický původ a souvisejí se změnou klimatu. Dráha TO reguluje tělesnou teplotu a odezvu na změnu okolní teploty a zobrazuje proto činnost termoregulačního systému jako celku. Její nerovnováha odpovídá negativní odezvě kobylky na nižší okolní teploty, než je ze své domoviny zvyklá.

Možností léčby takovéto složité poruchy je normalizace všech orgánových okruhů, které na sebe navazují. Musí se ale provést u všech orgánových okruhů najednou. To se dá velmi obtížně dosáhnout za pomoci klasických léků, ale jednotlivé okruhy lze ovlivnit bylinnými potravními doplňky, které kůň nějaký čas dostává. Ty obnoví správnou činnost jednotlivých okruhů a dojde k ústupu zdravotních komplikací. Nezbytné je se však řídit EAD vyšetřením.

Klisně jsem na regulaci orgánových okruhů doporučil dostupné potravní doplňky ve formě extraktů a byla doporučena též manuální masáž svalových partií, gymnastikování krku a technika míčkování hřbetních svalů a svalů ramenního pletence.

Včera, to je 2.1.2019, jsem od majitelky dostal následující sms, kterou s jejím souhlasem přepisuji:

“Dobrý den pane Sychra, přeji vám do Nového roku hlavně zdraví a co nejvíce spokojených klientů, jako jsem já. Moje lusitánská kobylka Noa je již měsíc bez příznaků. Postupně ji zatěžuji. Už jsme i cválali a v terénu například novoroční 2 hodinová vyjížďka v kroku. Kobylka veselá, uvolněná a opravdu vyrovnané povahy. Zátěž zvedám postupně a uvidíme, jak bude reagovat dál, ale pro mě zatím ten největší dar, který jsem mohla dostat. Až dobereme kapičky, ozvu se Vám, děkuji moc, Němečková – Vysoké Mýto.

Zpráva mě  potěšila a je to ta nejlepší odměna, kterou lze dostat. Majitelce děkuji za zpětnou vazbu. Je to pro mě velmi důležité. Ukazuje se, že původní obavy z myopatie a nepotvrdily.

This entry was posted in Články, Zvířata. Bookmark the permalink.

Napsat komentář