background

Akupunktura u psů

Na statistice serveru se objevuje hodně dotazů na akupunkturu řešení zdravotních potíží psů akupunkturou. Píšu proto tento článek, aby se majitelé hafanů mohli trochu vzdělat.

Na úvod je třeba říci, že akupunktura patří do pětice základních léčených metod tradiční čínské medicíny TČM. Většinou se neužívá samostatně, ale aplikuje se více léčebných metod najednou. Dělám to tak i já. Psi, kteří se mi dostávají do péče, prošli v naprosté většině rukama veterinářů a na mě se majitelé obracejí jako na poslední možnost. Je to mírně omezující, protože v Číně pacient přichází v okamžiku, kdy je nemoc ještě v počátku.

Nejčastějšími pacienty jsou psi s chorobami pohybového aparátu a alergici s kožními či dýchacími potížemi. Také se objevují psi s endokrinologickými a srdečními nemocemi. To je hlavní spektrum psích pacientů. Menší skupinou, ale zato hůře ovlivnitelnou, jsou pacienti po operacích. Hůře proto, protože v důsledku narušené fyziologické struktury se vzruchy a řídicí informace šíří nestandardní cestou.

Budete-li se ptát, jak je možné, že velkému množství pacientů nepomohla klasická medicína a naopak měly úspěch „nevědecké léčebné postupy“. Je to proto, že medicína svým přístupem nepojme celou šíři příčin onemocnění a většinou neřeší její psychosomatickou a systémovou stránku. Její místo je hlavně v řešení akutních stavů, kde má vysoké procento úspěšnosti. Kde jde ale o onemocnění chronická, tam jsou její možnosti omezené a někdy vůbec žádné. V takových případech je naopak prostor pro nekonvenční léčbu, dívající se na pacienta jako na celek a mající možnost ovlivnit řídicí pochody v organizmu.

Pokud jde o akupunkturu, tak ji obvykle nepoužívám odděleně od dalších léčebných postupů. Jsou to hlavně bylinná terapie a homeopatie. V mnoha případech kombinuji všechny tři metody dohromady.

Pro vaši představu si uveďme tři případy nemocných psů:

Prvním případem je kožní onemocnění pitbula Bohouška, kterého majitel přivedl s diagnosou seborrhoického onemocnění projevující se boláky a strupy v meziprstí, kolem análního otvoru a na hlavě. V tomto případě fotografie nemám, ale praktickou aplikaci akupunktury u tohoto psa najdete na serveru ČT v klipu, který se mnou natočila tato veřejnoprávní televize do pořadu „Chcete mě“ někdy v říjnu 2009. Pes byl veterináři léčen kortikosteroidy a antibiotiky. Po vysazení léků se onemocnění vždy vrátilo a tak majitelé přišli ke mně. Počet aplikací akupunktury v tomto případě bylo šest sezení a stav kůže se normalizoval. Je třeba říci, že u akupunktury je třeba vždy více aplikací. Obvykle to bývá šest až deset sezení, ale někdy i daleko více. Záleží na schopnosti regenerace těla pacienta a ta je u každého jedince jiná a probíhá jinak rychle. U chronických případů je nejvhodnější odstup jednotlivých aplikací zhruba sedm dní. Při akutních potížích třeba denně. Tedy představa, že se jehly aplikují jednou a případ je vyřešen, je mylná.

Druhým příkladem je případ psa Ťapánka. Tento psí senior byl dvacetiletý. Úctyhodný věk,že. Po počátečních návštěvách v ordinaci jsme zvolili s majiteli režim ošetření doma, kdy byl pes daleko klidnější a měl i své pohodlí. Jeho základní problémy byly dva. Byly to pohybové potíže spojené s poruchou napětí zádového svalového korzetu a pak se stařeckou nespavostí. Pes měl díky svým majitelům opravdu skvělou péči. Vedle akupunktury dostával ještě bylinné extrakty a homeopatika a speciální výživu. Akupunkturu snášel velmi dobře.

V rámci jednoho sezení byly jehly aplikovány jak na nespavost, tak na pohybový aparát. Po akupunktuře se výrazně zlepšil tonus ocasních svalů a částečně se vyrovnalo nestejné napětí svalů podél páteře.

I přes věk psa byla akupunktura úspěšná a snášel ji velmi dobře.

 

Třetím případem, který chci uvést, je příběh čtyřleté fenky německé dogy. Fenka je po operaci bederní páteře, kterou bylo léčeno ochrnutí zadních končetin. Po operaci nedošlo k úplné obnově inervace močového měchýře, takže fenka se nemůže sama vymočit. Majitelka jí musí mechanicky vyprazdňovat. Jak jsem se už zmínil výše, akupunktura v místech, kde jsou porušeny akupunkturní dráhy, je méně účinná nebo zcela neúčinná, platí to právě v tomto případě. Jehly je potřeba aplikovat v akupunkturních bodech řídících bederní oblast a močový měchýř a zde v tomto případě to je bohužel částečně v místě operační jizvy.

Další jehly jsou aplikovány do akupunkturních bodů na dráze ledvin regulující mikci močového měchýře.

Stejné body se používají například u dětí s nočním pomočováním.

Akupunktura je doplněna polykompozitním homeopatikem Traumeel a dalšími homeopatiky stimulujícími růst nervů poškozených operací. Další homeopatikum je určeno ke zmenšení pooperačního otoku a zlepšuje  krevní  zásobení v místě jizvy.

V tomto případě došlo po první aplikaci ke zlepšení, ale bylo jen přechodné a pak se stav postupně vrátil zpět. Po dalších akupunkturách se fenka, podle majitelky, vymočí sama, ale jen při běhu. I to je ale úspěch. Změnili jsme proto složení homeopatické léčby a v akupunktuře pokračujeme, jelikož sezení byla teprve čtyři. Podle mé zkušenosti, pokud dojde k výraznému zlepšení dříve než při čtvrté aplikaci, výsledky bývají jen přechodné. Je proto třeba pokračovat, i když se někdy zdá, že efekt akupunktury byl jen přechodný.

A přidám ještě jednoho psa z poslední doby. Měl potíže, které byly řešeny steroidy, ale to nejde donekonečna. Měl na břiše zarudlou kůži, kterou si drbal, totéž v uších a srst na vnitřní stěně stehen a na břiše měl vylysalou. Zřejmě se jednalo o alergii. Proto mě majitelé vyhledali, protože se mnou měli zkušenost už s jejich dvěma koňmi. Psovi jsem předepsal homeopatika a bylinné extrakty a pravidelně jednou týdně akupunkturu. Zatím absolvoval sedm akupunktur. Svědění již nemá, kůže vybledla a na břiše a stehnech se objevuje nové ochlupení. Zavedení jehel ho vždy velmi zklidní a on usne. Jako vedlejší produkt akupunktury psovi přestaly slzet oči.

V oblasti akupunktury spolupracuji i s veterinárními klinikami. V poslední době pravidelně docházím na kliniku Regia Vet, sídlící v Praze 4 na Chodově. Zde mám zatím hlavně pacienty s pohybovými problémy.

 

 

 

This entry was posted in Články, Zvířata. Bookmark the permalink.

Napsat komentář